Skip links

Tips van DokterPrik bij keelpijn

Keelpijn is een veelgehoorde klacht, zeker in deze periode van het jaar. Het gevoel alsof er duizenden naaldjes in je keel prikken, een schorre stem, een droge mond en slikken doet pijn.

Keelpijn kan zowel chronisch zijn als acuut. Met chronische keelpijn doel ik op keelpijn die er vaak en lang is. Deze keelpijn heeft als oorzaak vaak een interne disbalans. Acute keelpijn daarentegen is van externe oorsprong, heeft een plots begin en is van korte duur. In deze blog bespreek ik de laatst genoemde vorm.

Het gebied van de keel (alsmede de voorkant van de nek)  wordt beïnvloed door maar liefst 11 hoofdmeridianen en 6 buitengewone meridianen. Hierdoor is de keel een belangrijk diagnostisch gebied. De keel wordt vooral beïnvloed door de meridianen van de Long, de Maag, de Dikke Darm, de Lever, de Nier en de Ren Mai. 

Bij acute keelpijn is er sprake van een aanval van buitenaf, een zogenaamde perverse energie (PE). Deze energie valt het systeem aan; het systeem vecht terug. Als je hier meer over wilt weten, kun je hier verder lezen. Betrokken PE is in dit geval wind, doorgaans gecombineerd met hitte. Andere denkbare symptomen omvatten aversie voor koude, koorts (lichaam voelt warm aan), hoofdpijn en niezen. 

Keelpijn is goed te behandelen met acupunctuur, bloedlaten en Chinese kruiden. Als ik zelf keelpijn heb, laat ik als eerste het acupunctuurpunt Shaoshang bloeden. Hiermee haal ik direct de hitte uit de (Long)meridiaan en indirect uit mijn keelgebied. Daarnaast heb ik altijd een potje Chinese kruiden staan, speciaal om wind-hitte te elimineren. Deze kruiden neem ik driemaal daags voor de beste werking. Soms plaats ik ook wat naalden volgens de Tan methode; hiermee balanceer ik mijn keelgebied.

Naast acupunctuur, bloedlaten en Chinese kruiden kun je zelf natuurlijk ook iets doen om je keelpijn te verzachten. Hieronder vindt je 5 tips van DokterPrik.

  • Zorg ervoor dat de meerderheid van je dieet bestaat uit soep en conjee. Conjee gemaakt van rijst, gierst of gerst heeft een koelende en verzachtende werking op de hitte in de longen. De vloeistoffen zorgen ervoor dat alle fysiologische processen in je lichaam net wat soepeler gaan.
  • Neem voedingsmiddelen die de hitte koelen en het slijm (indien aanwezig) transformeren, Je kunt hierbij denken aan: waterkers, cantaloupe meloen, appel, kaki, perzik, peer, aardbei, citroen, zeewier (agar, nori, kelp), champignon, daikon radijs, radijs, wortel, pompoen, kuzu, kool, bloemkool en papaya.
  • Drink (veel) kruidenthee van horehound gras en/of vogelmuur. Andere kruidenthee mag ook, mits de kruiden niet verwarmend zijn zoals kaneel, gember en venkel.
  • Vermijd verwarmende producten en producten die kunnen zorgen voor ophopingen zoals. koffie, alcohol, vlees, vis en ui-achtigen (vooral knoflook).
  • Doe acupressuur op het acupunctuurpunt Shaoshang; het elfde punt van de Longmeridiaan. Dit punt bevindt zich bij de nagelhoek van de duimnagel, aan de buitenzijde. Bij acupressuur oefen je druk uit op een bepaald punt of een bepaalde gebied. In dit geval kun je het gebied behandelen, direct onder de duimnagel. Ga van hoek naar hoek. Je kunt het meerdere malen per dag doen, bijvoorbeeld vijf minuten per duim, per zijde.

Leave a comment