Skip links

Acupunctuur

Acupunctuur gaat uit van het zelfgenezend vermogen van je systeem. Dit betekent dat jouw systeem op eigen kracht kan herstellen van een ziekte, zonder het gebruik van medicijnen. Soms is een systeem dermate uit balans, dat dit vermogen een zetje nodig heeft. Acupunctuur kan zorgen voor dit zetje.

Energiebanen door je lichaam

Bij acupunctuur worden naaldjes geplaatst op bepaalde plekken op je lichaam, de zogenaamde acupunctuurpunten. Ieder acupunctuurpunt heeft haar eigen unieke eigenschappen. Veruit de meeste acupunctuurpunten bevinden zich op een meridiaan. Meridianen zijn energiebanen, die door het hele lichaam lopen. Er zijn 12 ‘gewone’ meridianen en 8 ‘wondermeridianen’. De meridianen hebben allemaal hun eigen route en kennen ook nog allerlei om- en zijweggetjes. Het meridianenstelsel kun je vergelijken met een netwerk van rivieren. Er zijn smallere en bredere kanalen en ze zijn allemaal -direct of indirect- met elkaar verbonden.

Qi

De meridianen transporteren je levensenergie, je ‘Qi’. Mensen worden allemaal geboren met een bepaalde hoeveelheid Qi; deze heb je nodig om te kunnen leven. Wanneer je Qi in disbalans is, vaak een stagnatie, overvloed of tekort, kun je pijn ervaren, zoals een tenniselleboog, een muisarm of hoofdpijn. Ook kun je mentale klachten ervaren, zoals stress of een onrustig gevoel. Met acupunctuur kan ik jouw Qi weer in balans brengen.

Hoe het werkt

Bij acupunctuur worden kleine, dunne naalden door de huid heen geprikt. Deze naaldjes blijven -afhankelijk van de aandoening en de persoon- ongeveer 30-45 minuten zitten. Tijdens dit half uur kun je dus lekker ontspannen op de tafel liggen. Sommige mensen mediteren, andere mensen doen een dutje. Weer anderen vervelen zich gewoon een tijdje. Jij hoeft niks te doen; de naalden doen hun werk. Je voelt een klein prikje zodra de naald in je huid prikt. Je kunt daarnaast ook een kleine krampje of schokje ervaren. Sommige punten zijn gevoelig, anderen zijn dit minder. Natuurlijk heeft het ook te maken met jouw beleving. Iedereen ervaart het geprikt worden op zijn of haar eigen manier.

Naast acupunctuur

Naast acupunctuur maak ik ook gebruik van andere helende technieken, zoals auriculotherapie,  guasha, vuurcupping en een TDP-Moxa lamp. Ook geef ik -desgewenst- plantaardig voedingsadvies zodat jij je systeem nog beter kunt helpen te genezen.

TDP-Moxa lamp

De TDP-Moxa lamp gebruik ik soms tijdens een behandeling. De lamp bestaat uit twee minerale platen die verhit worden door een infrarood lichtbron. Hierdoor ontstaat een helende werking. De warmte van deze lamp voelt bijzonder aangenaam voor lichaam en geest. In China noemt men dit ook wel een ‘wonderlamp’.