Skip links

Auriculotherapie

Het oor is een bijzonder orgaan: het is het reflexgebied van het centrale zenuwstelsel. In de auriculotherapie spreken we deze reflexen in je oor aan. Het is een bewezen effectieve manier om acute en chronische pijn te bestrijden. Daarnaast werkt het ook goed als ondersteuning bij het afkicken van een verslaving en bij hooikoorts.

Hoe werkt het

Tijdens een behandeling met auriculotherapie zoek ik eerst naar gevoelige punten in jouw oorschelp. Dit doe ik met behulp van een druktaster en een puntenzoeker. Vervolgens stimuleer ik de gevonden (reflex) punten met behulp van massage, lasertechniek of acupunctuur. Na afloop van de behandeling plaats ik op bepaalde reflexpunten een magneetbolletje of een verblijfsnaaldje. Hiermee wordt ook na de behandeling je systeem gestimuleerd richting genezing.

Een Westerse uitvinding

Auriculotherapie, de ‘westerse’ ooracupunctuur, is begin jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Franse arts dr. Paul Nogier. Deze arts ontdekte dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp. Specifieke punten corresponderen met specifieke organen en systemen.

Auriculotherapie gaat ervan uit dat je oorschelp de foetus verbeeldt. Bekijk je oor maar eens goed, het lijkt op een foetus, ondersteboven, zoals wij ooit ondersteboven lagen als vrucht in de baarmoeder. Over de verschillende belijningen en gebieden vind je de reflexen die uitwerking hebben op je hele lichaam. De oorlel is het hoofd, de richel die naar boven gaat is de ruggengraat. Daarboven zitten de reflexen voor je voeten, zoals een foetus opgekruld ligt en rechts daarvan je heupen en je benen.

Een behandeling met auriculo kan gecombineerd worden met een behandeling lichaamsacupunctuur, maar kan ook op zichzelf staan.