Skip links

Tips van DokterPrik voor een goed werkend immuunsysteem

Het griepseizoen is weer aangebroken. En wie de griep krijgt, die heeft eigenlijk last van een falend immuunsysteem. Want jouw immuunsysteem moet er voor zorgen dat het virus buiten blijft

In de Traditionele Chinese Geneeskunde spreekt men niet over een immuunsysteem maar -hoe kan het ook anders- over (beschermende) Qi. De beschermende Qi wordt ‘Wei Qi’ genoemd en werkt als een soort schild. Wei Qi wordt gezien als de meest krachtige vorm van Qi. Gedurende de dag circuleert deze vooral tussen de huid en de spieren; in de nacht circuleert Wei Qi dieper binnenin de organen. Als de Wei Qi sterk is, worden virussen en klimaatfactoren (zoals koude, damp en wind) direct afgeweerd. Is de Wei Qi wat minder sterk, dan kunnen ziekmakende factoren de buitenste laag binnendringen en zorgen voor bijvoorbeeld hoesten, een verkoudheid, griep of andere exterieure condities. Deze condities hebben als doel de ziekmakende factoren ook weer ‘buiten te zetten’. Als de Wei Qi te zwak is om de ziekmakende factoren buiten te houden, dringen deze binnen in het interne. Hier kunnen ze zorgen voor ernstige verstoringen van de organen.

Door de tijd heen is het menselijke immuunsysteem steeds zwakker geworden. Dit kun je zien aan de grote toename van allergieën en degeneratieve ziekten. Ons immuunsysteem vaart niet wel bij de heersende emoties van stress en angst. Een oude Chinese wijsheid luid: “ Degene die handelt met dapperheid en moed, zal de ziekte overwinnen, degene die handelt met angst zal ziek worden.”

Het is dus goed om angst (en ook stress) te vermijden. Maar je kunt nog meer doen. Hieronder vindt je 5 tips van DokterPrik.

  • Zonlicht, schone lucht en puur water versterken jouw immuniteit. Maak een wandeling (of een fietstocht) in de natuur en koop een goede waterfilter. Het water uit de kraan is namelijk niet ‘schoon’ genoeg. Om de lucht in je huis te reinigen, kun je een luchtreiniger met ionisator kopen. Deze zorgt voor een aanzienlijk hogere luchtkwaliteit. Let op: kwaliteit kost geld.
  • Zorg voor voldoende beweging. Dus, die wandeling in de natuur of krachttraining in de sportschool, yoga, zwemmen…. Het maakt niet uit. Als je maar beweegt. Want als jij beweegt, dan beweegt jouw Qi ook en deze bewegende Qi beschermt jou tegen ziekten.
  • Eet gezonde, biologische voeding. Eet niet teveel en ook niet laat in de avond. Vermijd producten die teveel bewerkt zijn; je weet welke ik bedoel.
  • Zorg voor een ‘schoon’ hart. Emoties zoals afgunst, haat en angst hebben namelijk ook een negatief effect op de beweging van je Qi; ze zorgen voor stagnatie. Het is dus belangrijk om te werken aan gevoelens van dankbaarheid en vergeving. Dit kun je doen door o.a. meditatie, energetisch werk en acupunctuur. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren. Lukt het even niet? Dat geeft niks, je kunt er morgen altijd weer mee verder. Zie het als een proces.
  • Neem elke dag een koude douche, als je durft :).

Leave a comment