Moet jij ’s nachts regelmatig je bed uit om te plassen? Je denkt misschien dat dit normaal is, of dat het gewoon bij jou hoort. Dat het komt omdat je teveel thee of water drinkt in de avond. Of gewoon omdat je een ‘kleine meisjesblaas’ hebt. Hoogstwaarschijnlijk heb je het niet bij het juiste eind en is er iets anders aan de hand. Als je niet zwanger bent, of ouder dan 70, zou het niet nodig moeten zijn om ’s nachts uit bed te gaan om te plassen. Deze nachtelijke toiletbezoekjes zijn een signaal van jouw lichaam; om jou iets duidelijk te maken. Namelijk dat je nieren het te koud hebben.
De nieren behoren -samen met de blaas- tot het element water. Samen zorgen zij o.a. voor een goede waterhuishouding. De nieren controleren de twee onderste openingen. Ze zijn als een poort die open en dichtgaat met als doel het controleren van de lichaamsvloeistoffen in de onderste warmer. Om deze stroom voorspoedig te laten verlopen is het belangrijk dat er een balans is tussen yin en yang. Is er te weinig yang (warmte), dan staat de poort te vaak open. Het resultaat hiervan is overvloedige, waterige urine. Is er te weinig yin (koelte), dan blijft de poort te vaak dicht en is er weinig en donkere urine. Zijn yin en yang in balans, dan kunnen je nieren gemakkelijk de urine vasthouden tot in de ochtend.
Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je nieren de juiste temperatuur hebben. Hebben ze het te koud, dan bestaan er volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde meerdere middelen om die koude te bestrijden. Een veel gebruikte manier is het branden van moxa. Moxa is verkrijgbaar in verschillende vormen, bijvoorbeeld los, of in een rol en is gemaakt van gedroogd bijvoetkruid. Dit kruid heeft een sterk verwarmende werking. Een andere manier is het gebruik van een zogenaamde TDP lamp; ook wel wonderlamp of moxalamp genoemd.
Naast acupunctuur en moxa, kun je zelf natuurlijk ook genoeg doen om je nieren blij te maken. Hieronder vindt je 5 tips van DokterPrik.
- Zorg dat al je voeding in zekere mate gekookt, gestoomd of op een andere manier verwarmd is. Eet geen voeding direct uit de koelkast, zorg dat het minimaal op kamertemperatuur is. Gebruik geen magnetron om voeding te verwarmen.
- Neem verwarmende voedingsmiddelen. Kook bijvoorbeeld een soep met (gedroogde) gember, zwarte bonen, aduki bonen of linzen. Maar denk ook aan spelt, havermout, quinoa, sesamzaad, walnoot, pijnboompitten en kastanje.
- Maak thee van verwarmende kruiden, zoals gember, kaneelstokjes, kruidnagel, basilicum, rozemarijn en/of engelwortel.
- Wees voorzichtig met hele pittige kruiden, zoals hete pepers. Overmatig gebruik kan juist een koelend effect hebben.
- Zorg ervoor dat het gebied van je nieren (onderrug), benen en onderbuik warm blijven. Draag eventueel een nierwarmer en/of ga naar bed met een kruik. Houdt je voeten ook warm.