Skip links

Tips van DokterPrik bij koorts

Als je lichaamstemperatuur boven de 38 graden is, heb je koorts. Koorts gaat vaak gepaard met koude rillingen, spierpijn en een gevoel van algehele malaise. Je voelt je grieperig en hebt geen energie om iets te ondernemen. In bed blijven dan maar. Toch is die koorts er niet zomaar. Koorts is een slimme reactie van jouw systeem om ziekmakende factoren naar buiten te drijven.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde onderscheidt men verschillende ziekmakende factoren (pathogenen), namelijk: wind, koude, damp, (zomer)hitte, droogte en vuur. Deze klimatologische factoren zijn van oorsprong niet pathologisch, maar kunnen dit wel worden. Een EPF (externe pathogene factor) kan het lichaam binnendringen via de neus, mond of huid. Als dit gebeurt kan zo’n pathogeen ervoor zorgen dat de energie van een bepaald orgaan wordt verstoord. Overigens kunnen sommige pathogenen zich ook aan elkaar binden zodat ze samen een combinatie vormen. 

Jouw systeem wil zien te voorkomen dat de pathogenen diep kunnen binnendringen; vandaar dus de koorts. In de Chinese Geneeskunde spreekt men van Wei Qi, een beschermende Qi die zich beweegt tussen de huid en de spieren. Wei Qi circuleert wel 50 keer door je lichaam per etmaal. Wei Qi is dus de TCM* equivalent van het imuunsysteem. En koorts is een teken van een goed werkend immuunsysteem. Onderdruk de koorts dus niet; dan verstoor je de werking van je immuunsysteem. Wat dan wel? Hieronder lees je 5 tips van DokterPrik bij koorts:

  • Als je koorts hebt, maar je zweet niet, doe dan het volgende: Kook 3 koppen water in een pannetje met 1,5 cm gember, gedurende 10 minuten. Voeg de laatste 4 minuten 3 stronkjes bosui (dat deel met de worteltjes) toe. Drink het zo warm mogelijk en kruip lekker onder de warme dekens. Doe dit driemaal daags.
  • Eet minder en eet simpel. Heb je meer last van koude verschijnselen (rillingen) eet dan vooral warme soep met veel groenten en/of granen. Als de koorts overheerst neem dan vaker vers fruit of groenten- en fruitsappen.
  • Knoflook werkt goed tegen virussen. Doe dit op de 1e dag dat de symptomen de kop opsteken: Neem een halve gepelde teen knoflook en houdt deze 20-30 minuten tussen je wang en je tanden. Niet kauwen en af en toe verplaatsen om een brandend gevoel te voorkomen. Doe dit iedere drie uur. 
  • Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Drink kruidenthee van bijvoorbeeld kamille, verse gember, Cayenne peper, rozenbottel (vers), pepermunt of duizendblad. Voeg eventueel citroen toe.
  • Je hebt er waarschijnlijk geen of weinig energie voor, maar probeer toch wat te bewegen. Beweging zorgt voor beweging van Qi en helpt jou sneller te herstellen.

 

* Traditional Chinese Medicine

Leave a comment