Skip links

Tips van DokterPrik bij Genitale Herpes

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Deze aandoening manifesteert zich op of rondom de geslachtsdelen. Er ontstaan pijnlijke -vaak rode- blaasjes die zorgen voor jeuk en een branderig gevoel. Vanuit de Westerse geneeskunde wordt herpes gekoppeld aan het HSV virus en is het wel te behandelen maar niet te genezen.

Vanuit de Chinese geneeskunde wijt men de ziekteverschijnselen doorgaans aan een patroon van damp-hitte of damp-hitte met toxische hitte. Een ander patroon wat de klachten kan veroorzaken is Yin leegte met lege hitte. Of en hoe vaak men last heeft van genitale herpes is afhankelijk van verschillende factoren. Als eerste heeft het te maken met de Wei Qi; de energie die ervoor moet zorgen dat pathogene factoren buiten de deur blijven. Andere factoren die van invloed kunnen zijn: congenitale constitutie, stress/emoties en voeding.

De lever en de galblaas spelen een grote rol waar het gaat om genitale herpes. De lever is gerelateerd aan de emotie boosheid. Andere emoties die hieronder vallen zijn frustratie, onderdrukte woede, afgunst en irritatie. Een van de belangrijkste functies van de lever is het zorgen voor een vrije stroom van qi. Als de qi niet vrij stroomt, kan dat resulteren in een van bovenstaande emoties. Het omgekeerde kan ook gebeuren: er ontstaat qi stagnatie vanwege (aanhoudende) boosheid. Stagnatie kan weer zorgen voor de pathogeen hitte/vuur, welke kan leiden tot lever-vuur. Lever-vuur kan de genitaliën aantasten; vooral als het zich mengt met damp.

Acupunctuur kan helpen bij de behandeling van genitale herpes, zowel in de acute (actieve) als de chronische (rustende) fase. Bij sommige mensen is het virus hardnekkig; voor hen is het belangrijk om eens goed naar voeding en leefstijl te kijken. Hieronder vindt je 5 tips van DokterPrik.

  • In de acute fase kun je een zitbad nemen. Vul een bad of een grote teil met heet water en 6 ons normale zwarte Chinese thee. Laat het water afkoelen en ga er een uur inzitten. Dit helpt goed tegen de pijn. Doe dit eenmaal daags.
  • Vermijd alle voeding die koud, rauw, zoet of slijmvormend is. Denk hierbij aan ijs, zuivel, eieren, boter, margarine en oliehoudende voedingsmiddelen.
  • Laat ook de volgende voedingsmiddelen staan: alle geconcentreerde zoetstoffen (behalve stevia), chocolade, fruit (ook tomaten), noten (vooral pinda’s), oliehoudende zaden en olie en spirulina. 
  • Draag ondergoed van katoen, of geen ondergoed. Hiermee voorkom je extra irritatie.
  • Vermijd stress. Emotionele stress heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem. En een uitbraak van herpes is eigenlijk niks anders dan het falen van jouw immuunsysteem. 

Leave a comment