Skip links

Tips van DokterPrik bij een herfstdip

Vorige week deed de herfst zijn intrede. Overdag bleef het donker, het regende en waaide en het was vooral ook heel erg koud. Niks aan! Als het weer nat en winderig is, blijven veel mensen graag binnen. Lekker op de bank, met een deken, een boek, een serie, de hond of de poes. Gezellig. Prima idee, de herfst is ook het seizoen om jezelf terug te trekken en te bezinnen op je plannen voor de winter. Voor sommige mensen echter, is de herfst een lastig seizoen omdat ze zich somber en/of depressief voelen. Heb jij dat ook? Nergens meer zin in, het gevoel dat je -letterlijk- naar beneden wordt getrokken, in bed willen blijven etc. 

Depressie kent vele gradaties. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 15% van de bevolking weleens te maken heeft met depressieve klachten. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op het krijgen van een depressie als mannen. Een herfstdip die langer dan 2 weken aanhoudt, valt ook onder de noemer depressie. 

De Chinese term voor depressie is Yu. Yu betekent daarnaast ook stagnatie. De oorzaak van depressie is meestal stagnatie van Qi. Dit begint doorgaans bij de lever; want de lever moet zorgen dat Qi wordt verspreid. Andere organen die kunnen worden aangedaan bij depressie zijn het hart, de longen en de milt. Bij een zware depressie is er sprake van een disconnectie tussen de Spirit van het hart (Shen) en de Spirit van de lever (Hun). Er is dan een gebrek aan beweging (letterlijk en figuurlijk). Dit resulteert in het uitblijven van creativiteit, ideeën, voorstellingsvermogen, inspiratie, doelen etc.

Om je beter te voelen, moet je er dus voor zorgen dat de stagnatie wordt opgelost en Qi weer gaat stromen. Acupunctuur kan jou hierbij helpen. Natuurlijk kun je zelf ook iets doen. Hierbij 5 tips van DokterPrik om je dip aan te pakken:

  • Beweeg! Maak een wandeling; het liefst in de natuur. Ook als je in de stad woont kun je het groen opzoeken. Denk aan een park of een bos. De natuur werkt helend; beweging ook. Kun je niet naar buiten, doe dan binnen oefeningen of ga naar de sportschool. 
  • Zorg ervoor dat je voeding van goede (biologische) kwaliteit is. Hanteer een dieet op basis van (complexe) koolhydraten (groene groenten, havermout, zilvervliesrijst, zoete aardappel, blauwe bessen etc.). De koolhydraten zorgen ervoor dat je mentaal kalm bent en lekker slaapt.
  • Voeding die goed doet bij depressie is: bruine rijst, komkommer, appels, kool, tarwegras (vers) en Kuzu wortel. Een van deze ingrediënten per maaltijd is voldoende.
  • Appelcider azijn. Neem driemaal daags een beetje water met daarin 1 theelepel appelcider azijn.  Doe dit zolang je je depressief of somber voelt.
  • Mediteer en affirmeer. Door te mediteren maak je weer verbinding met jezelf. Dit helpt om depressie tegen te gaan. Met affirmeren bedoel ik dat je hardop uitspreekt hoe jij wilt dat je leven eruitziet. Doe dit meerdaags en hardop. Formuleer je zinnen zo dat het is alsof het al realiteit is. Bijvoorbeeld: Ik ben gezond en tevreden. Doe het en je zult verstelt staan hoe krachtig je gedachten zijn.

Leave a comment