Skip links

Tips van DokterPrik bij slapeloosheid

Heb jij weleens plafonddienst? Dat je uren wakker ligt, van de ene op de andere zij, heen-en-weer naar het toilet. Je telt de uren af en ondertussen ben je druk aan het piekeren. De medische term hiervoor is insomnie en bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft hier weleens last van.

Insomnie is een parapluterm voor verschillende soorten slaapproblemen, zoals niet in slaap kunnen vallen, midden in de nacht wakker worden, onrustig slapen, vroeg wakker worden en slecht slapen vanwege heftige dromen. Als je niet of slecht slaapt kan dit vervelende gevolgen hebben voor je algemene gezondheid. Mogelijke bijbehorende klachten zijn o.a. vermoeidheid, een slecht geheugen, trillende handen, hartkloppingen en somberheid. Kortom: Slaap is leven.

De hoeveelheid en kwaliteit van slaap zijn afhankelijk van de staat van de ‘Shen’. De Shen is een belangrijk begrip in de Traditionele Chinese Geneeskunde en zou je kunnen uitleggen als de geest of spirit. De Shen huist in het hart en als het hart gezond is en het bloed overvloedig dan is de slaap goed. Andere organen die betrokken zijn bij een goede (of slechte) nachtrust zijn de nieren, de lever en de milt. Wanneer deze in disbalans zijn heeft dit effect op de Shen en dus op de nachtrust.

Met behulp van acupunctuur kan ik jou helpen om jouw Shen weer in balans te brengen. Afhankelijk van de aanwezige disbalans kies ik een behandelingsstrategie met bijbehorende punten zodat jij weer beter slaapt. Wellicht ben je ook gebaat bij mijn leefstijl- en voedingsadvies. Hoe jij leeft en wat je eet en drinkt heeft namelijk veel invloed op jouw manier van slapen.

Hieronder vind je alvast 5 tips van DokterPrik voor een betere nachtrust:

  • Er bestaat zoiets als slaapbevorderende voeding. Voorbeelden hiervan zijn havermout, rozijnen, bleekselderij en sla. Het is dus goed om deze (vroeg) in de avond te nemen.
  • Er bestaat ook slaapverminderende voeding. Denk hierbij aan noten en pinda’s. Daarnaast is het ook onverstandig om veel, pikant, vet en laat te eten.
  • Kalmerende thee kan helpen om in slaap te vallen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld: bacilicum, dille, kamille, valeriaan of blauw glidkruid. De laatste werkt ook goed tegen angst.
  • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen.
  • Ook bewegen draagt bij aan een gezonde nachtrust. Beweeg vooral overdag en bij voorkeur niet in de avond.

Leave a comment