Skip links

Tips van DokterPrik bij hooikoorts

In de lente -maar soms ook al eerder- hebben veel mensen last van hooikoorts of een pollenallergie. Dit betekent niezen, jeukende, brandende of geïrriteerde ogen en een verstopte neus. Niks om naar uit te kijken dus..

Voor behandeling van hooikoortsklachten gebruik ik graag de combinatie acupunctuur en auriculotherapie. Deze blijkt in mijn praktijk het meest effectief. Beide kunnen preventief worden gebruikt, maar ook bij acute klachten. 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is er vaak sprake van een overactieve leverenergie en/of een zwakke milt- en long energie. Deze disbalans zorgt ervoor dat het lichaam allergisch reageert. Acupunctuur is een goede manier om de (orgaan)balans in het lichaam weer te herstellen. Daarnaast is het ook belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te mijden die de productie van slijm verhogen. 

Met auriculotherapie ga ik vervolgens op zoek naar de reactieve punten in de oorschelp. Dit zijn de punten die ik kan behandelen met betrekking tot de hooikoorts. Zo is er bijvoorbeeld een allergiepunt, een slijmoplossend punt en een Cortisolpunt. Daarnaast zijn er speciale punten voor de ogen, de neus en de longen. Door de meest gevoelige punten te behandelen, worden de symptomen van de hooikoorts beduidend minder.

Natuurlijk kun je zelf ook wat doen om de symptomen te verlichten.
5 tips tegen Hooikoorts van DokterPrik:

  1. Koop een neusdouche, bijvoorbeeld een Rhinohorn. Spoel dagelijks je neusgaten met een mengsel van lauw water en grapefruitpit extract.
  2. Drink dagelijks een halve liter kamillethee.
  3. Als je naar buiten gaat, smeer wat vaseline in je neus. Zo worden de pollen tegengehouden.
  4. Stoom dagelijks met een mengsel van heet water en een paar druppels eucalyptusolie.
  5. Om slijm uit je longen te verdrijven helpt het om voedingsmiddelen te nemen met een scherpe smaak, zoals ui, knoflook, mierikswortel, gember en raap.

  

Leave a comment