Skip links

Komt een vrouw bij DokterPrik… Carpaal Tunnelsyndroom

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze is 38 jaar en heeft een stekende pijn in haar rechterarm. De pijn begint ter hoogte van haar schoudergewricht en verspreidt zich over haar boven- en onderarm. De bovenarm is het meest pijnlijke gebied. Maar er is ook uitstraling naar de hand en dan vooral naar haar duim. De pijn belemmert haar in het dagelijks leven. Vanwege haar werk zit ze veel achter haar laptop. Onlangs heeft ze een aantal (ergonomische) aanpassingen gedaan op haar werkplek. Deze aanpassingen hebben zeker een gunstig effect op de pijnklachten, maar de pijn is en blijft aanwezig.

De diagnose van haar huisarts luidt: carpaal tunnelsyndroom. Dit houdt in dat de middelste armzenuw (nervus medianus) wordt bekneld. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals een dof gevoel in duim en/of vingers, tintelingen, pijn in de arm of de hand/vingers. Daarnaast kunnen kracht en gevoel in de duimspieren minder worden, waardoor je sneller dingen laat vallen. De Westerse wetenschap heeft een aantal behandelopties: afwachten, het dragen van een spalk, een injectie of  – in zeer ernstige gevallen- een operatie.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde kent men het carpaal tunnelsyndroom niet, maar wel de bijbehorende (pijn)klachten. Waar pijn is, is stagnatie. En stagnatie is goed te behandelen met o.a. acupunctuur en guasha. Guasha is een schraaptechniek die al eeuwenlang wordt toegepast in Azie. Het is een effectieve manier om stagnerende vloeistoffen -zoals Qi en bloed-  weer in beweging te krijgen. Stagnatie kan allerlei oorzaken hebben: koude/hitte, stress, verkeerde voeding, een verkeerde houding, verkeerde bewegingen etc. In dit geval zit de stagnatie vooral in de meridiaan van de Driewarmer. Deze meridiaan begint op het topje van de ringvinger, loopt via de hand, de onder- en bovenarm naar de schouders, de hals en het oor. De meridiaan eindigt aan de buitenzijde van de wenkbrauw. 

Ik begin de behandeling met acupunctuur. Ik zet naalden op de pijnlijke plekken, zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde. Deze naalden zet ik in de hand, de arm en ook in de schouder. Daarna behandel ik de rechterarm met guasha. Ik smeer de arm in met medicinale kruidenolie.  Daarna schraap ik met een guasha steen over de huid. Ik begin bij de nek/schouder en eindig bij de onderarm. Dit doe ik gedurende 10 minuten. Dit kan soms pijnlijk zijn en er kunnen blauwe plekken ontstaan. Ik adviseer haar om dit ook thuis te doen. Dit kan zowel met een guasha steen als met een Chinese soep- rijstlepel.

De eerste drie behandelingen zijn kort op elkaar. Dit werkt het beste bij acute pijnklachten. Als de ergste pijn is verdwenen, volgen er nog twee behandelingen. Maar na vijf behandelingen zijn alle klachten verdwenen. Toch zie ik haar nog regelmatig in mijn praktijk; ze is namelijk groot guasha fan geworden. 

 

Leave a comment