Skip links

Tips van DokterPrik bij constipatie

Je kent het misschien wel, zit je op de wc en dan komt er niks. Constipatie, oftewel verstopping van de darmen. In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen hier weleens last van. En bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Normaal duurt het spijsverteringsproces tussen de 12 en 24 uur. Bij iemand met constipatie duurt het soms wel drie dagen of langer. Hierdoor kun je buikpijn krijgen of een opgeblazen gevoel, of -nog vervelender -aambeien. 

Het zal je niet verbazen, een darmverstopping is een teken dat je lichaam uit balans is. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er twee mogelijkheden:

1) Excessieve lever energie met hitte of stagnatie. Lever hitte zorgt ervoor dat de vloeistoffen uitdrogen en dus ook de stoelgang. Deze wordt droog, hard en moeilijk te bewegen. Een signaal van leverhitte is een rode, droge tong met een geel beslag. Als er sprake is van stagnatie is er niet genoeg beweging van Qi en is er dus ook geen of weinig beweging in de darmen. De darmen kunnen namelijk de kenmerkende peristaltische bewegingen niet goed maken. Bij stagnatie ziet je tong er als volgt uit: de kleur varieert van lichtrood naar donkerrood met een paarse of blauw/groene gloed. Het tongbeslag is dik.

2) Leegte van yin en/of bloed. Als het lichaam te weinig yin of bloed heeft, is er sprake van algehele droogte, dus ook in de darmen. Hierdoor is de ontlasting heel droog en moeilijk te bewegen. Iemand met yin- en of bloedleegte heeft vaak een bleek gezicht met bleke lippen, soms wat rode wangen. De tong is rood of juist heel licht; er is (bijna) geen beslag. Dit patroon wordt vaak gezien bij vrouwen.

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat de balans in jouw lichaam weer hersteld wordt, zodat je darmen niet meer verstopt zijn. Maar natuurlijk kun je zelf ook iets doen. Hierbij alvast 5 tips van DokterPrik:

  1. Zorg voor voldoende beweging. Het verstevigt de spieren en reflexen en houdt de peristaltiek actief.
  2. Drink gedurende de dag voldoende lauw/warm water.
  3. Eet voldoende groenten die de darmen ‘smeren’ zoals spinazie, peer, perzik, walnoot, soja producten, bieten, okra en zeewier.
  4. Neem voeding die de stoelgang bevordert, zoals kool, erwten, zwart sesamzaad, zoete aardappel, asperge en vijgen.
  5. Vermijd alle producten met bakpoeder/zuiveringszout, alcohol, zuivel, zwarte thee, gist(brood) en alle geraffineerd wit voedsel zoals witte suiker, witmeelproducten en rijst.

Leave a comment