Skip links

Komt een vrouw bij DokterPrik… Menopauze

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze is 50 jaar en heeft sinds een paar maanden last van lichte opvliegers (overdag) en nachtzweten. Soms is het zweten zo heftig dat ze haar beddengoed moet verschonen midden in de nacht. Hierdoor wordt ze niet uitgerust wakker. Ze menstrueert niet meer sinds een halfjaar. Dit zijn typische symptomen van de overgang oftewel de menopauze.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zit het zo: de menopauze is geen ziekte. Het is een fysiologische transformatie in het leven van de vrouw. Ze gaat van een vruchtbare naar een niet-vruchtbare periode. Tijdens dit proces ontstaat er vaak een disbalans in de nierenergie en dat kan zorgen voor vervelende bijverschijnselen. Overigens worden deze bijverschijnselen beïnvloedt door bepaalde leefstijlfactoren zoals emotionele stress, voeding en overwerk.

Om de balans weer ter herstellen gebruik ik de balansmethode van Dokter Tan. Een simpele maar enorm effectieve methode waarbij het resultaat vaak snel merkbaar is. Ik kies een puntcombinatie, specifiek gericht op het herstellen van de hormoonbalans en het kalmeren van de Shen (Spirit). Deze combinatie is er een van de 4 Magische Meridianen, namelijk die van het Hart, de Driewarmer, de Milt en de Galblaas. Ik prik slechts 4 punten op het lichaam. Om wat extra ontspanning te brengen, prik ik ook wat punten in het oor en een punt tussen de wenkbrauwen. 

Vier weken later laat ze me weten dat ze alleen de eerste nacht na de behandeling nog een beetje heeft gezweet; alhoewel beduidend minder. De andere nachten waren zweetvrij en ze werd uitgerust wakker. Ook de opvliegers overdag zijn verdwenen. Ze voelt zich opgelucht en blij.

Wat ik erbij moet vertellen: deze dame heeft haar leefstijl heel goed op orde. Ze leeft al jaren op een -voornamelijk- plantaardig dieet, gaat vroeg naar bed, mediteert dadelijks en beoefent meerder malen per week yoga. Allemaal factoren die invloed hebben op hoe de menopauze voor een vrouw verloopt.

Leave a comment