Skip links

Komt een vrouw bij DokterPrik… Lichen Sclerosus

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze is 53 jaar en heeft Lichen Sclerosus. In haar geval betekent dit jeukende schaamlippen, een paar witte vlekjes op haar labia (schaamlippen) en soms een oncomfortabel gevoel bij het vrijen. Lichen Sclerosus is een huidaandoening met veel jeuk. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De aangedane plek is in de meeste gevallen de schaamstreek. Vrouwen met Lichen Sclerosus hebben vaak jeuk en witte parelmoerachtige glanzende, atrofische (zonder voeding) plekken rondom de vulva, met name de labia. De aangedane huid wordt vaak dunner en er kunnen scheurtjes in komen. Dit kan zorgen voor pijn, bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Ook kunnen er kleine blauwe plekken of bloedinkjes ontstaan. In ernstige gevallen kan er verlittekening van het weefsel optreden; dit betekent dat de huid krimpt. De Westerse medische wetenschap kan geen oorzaak aanwijzen. De behandeling bestaat uit het smeren met verschillende zalfjes. Vooralsnog is er geen methode gevonden die het kan genezen.

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze klachten op een andere manier bekeken. Bloed (Xue) speelt hierbij de hoofdrol. Xue heeft hier een ruimere betekenis dan de term bloed uit de Westerse geneeskunde. Een belangrijke functie van Xue is het voeden en bevochtigen van het lichaam. Er moet voldoende Xue zijn om voldoende beweging te realiseren. Is er te weinig Xue, dan is de kans groot op bloedstase. Bloedstase kan weer zorgen voor atrofie en ook voor jeuk. Lichen Sclerosus = bloedleegte en bloedstase*. 

Acupunctuur is een goede methode om bloed te voeden en ook vooral om bloed weer in beweging te brengen. In dit geval wil ik vooral de bloedstroom bij de schaamlippen stimuleren. Omdat ik niet in (de buurt van) de schaamlippen wil prikken, gebruik ik de balansmethode van Dokter Tan. Bij deze methode kunnen alle lichaamsdelen ergens anders -op datzelfde lichaam- worden gespiegeld. In het geval van de schaamlippen, zijn dit de vingers en de tenen. Niet de meest fijne plek om te prikken, maar die vervelende prikjes voel je maar even. Naast acupunctuur geef ik haar ook voedings- en leefstijladvies.

Na drie behandelingen laat de client mij weten dat  haar klachten sinds een paar dagen zijn verdwenen. Dit is goed nieuws want dit betekent dat haar lichaam snel reageert op de behandeling. In de loop van de week krijgt ze toch weer een beetje jeuk, en zijn er ook weer kleine vlekjes zichtbaar. Haar lichaam is duidelijk op zoek naar een nieuwe balans; dit gaat vaak gepaard met ongemak. Desalniettemin is ze zeer tevreden omdat haar klachten dusdanig zijn verminderd, in zo’n korte tijd. Vooralsnog komt ze wekelijks voor een behandeling. Op termijn zal deze frequentie steeds lager worden.  

* Er zijn ook andere mogelijke oorzaken, maar die bespreek ik niet in dit artikel.

Leave a comment