Skip links

Komt een vrouw bij DokterPrik… Hoogzwanger

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze is hoogzwanger – 41 weken – en wil graag dat de baby komt. 

Volgens de telling van de Traditionele Chinese Geneeskunde duurt een zwangerschap 10 maanden. Immers, de menstruatie blijft 280 dagen uit; dit staat gelijk aan 10 maanden. Het einde van de zwangerschap wordt gekenmerkt door de verschuiving van een fase van Yin-accumulatie naar een fase van Yang-patronen, met als hoogtepunt de bevalling. Yang verdrijft Yin, en de Yang-kracht zorgt voor de beweging die de foetus verdrijft. Qi duwt bloed en de ‘deur van de baarmoeder’ opent in een significante neerwaartse beweging. Een juiste balans van Qi en voldoende bloedtoevoer zijn noodzakelijk voor een harmonieuze bevalling.

Acupunctuur kan helpen om een bevalling op gang te brengen. Ik kies het meest voor de hand liggende protocol. Deze puntencombinatie is erop gericht meer beweging te brengen in het lichaam, maar vooral in het gebied van de buik. Ik prik naalden in de onderarmen en onderbenen. Daarnaast ook wat naalden in handen en voeten. Iedere 5 minuten stimuleer ik de verschillende naalden. Dit doe ik om meer Yang te brengen in het systeem. Ik maak ook gebruik van de warmte van Moxa. Moxa is gedroogd bijvoetkruid en wordt veel gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde om Yang te genereren. Ik gebruik de Moxa hier specifiek aan de buitenkant van de enkel bij het punt ‘Kunlun’ (Blaas 60). Een van de kenmerken van dit punt is dat het zorgt voor daling van de foetus. Tijdens het branden van de Moxa komt er steeds meer beweging in de buik van de aanstaande moeder. Deze beweging maakt haar wat onrustig, dus ik stop na 1 ronde. 

Voordat ze naar huis gaat, geef ik haar wat tips aangaande acupressuur. Acupressuur kun je gemakkelijk thuis doen, op de bank, of in bed. Je stimuleert dan wat specifieke punten zodat er meer beweging komt. Voor de zekerheid geef ik ook een moxasigaar mee zodat ze daar zelf mee aan de slag kan. Als de behandeling niet genoeg effect heeft, dan kan ze over 2 dagen nog eens langskomen.

De baby wordt de volgende ochtend om 6 uur geboren. Moeder en zoon zijn beide gezond.

Leave a comment