Skip links

Komt een man bij DokterPrik… Rugpijn

Komt een man bij DokterPrik…

Hij is door zijn rug gegaan en loopt zo krom als een hoepel. De dag ervoor maakte hij tijdens een potje squash een onverwachte beweging, en toen schoot ‘het’ erin. Met ‘het’ bedoel ik een vreselijke, strakke, trekkende, stekende pijn. Zitten, lopen en staan doen ondraaglijk veel pijn. De enige acceptabele positie is een zijligging op een (betrekkelijk harde) ondergrond. De huisarts schreef pijnstillers voor (Tramadol), maar hier wordt hij misselijk van. 

Pijn in de onderrug is een veelgehoorde klacht. Maar liefst tachtig procent van de Nederlandse bevolking heeft hier weleens last van. Bij sommige mensen blijft het bij een zeurend gevoel; anderen hebben langdurige pijnklachten. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is stagnatie van Qi en/of Bloed (Xue). Wordt het beter bij beweging, dan is het slechts stagnatie van Qi. Wordt het slechter bij beweging, dan is er ook sprake van Bloedstagnatie.

Om te pijn te verdrijven moet je zorgen dat de boel weer in beweging komt. Acupunctuur kan hierbij helpen en is daarom een zeer geschikte methode om allerlei soorten pijn te behandelen. Omdat ik geen naalden wil zetten in de pijnlijke onderrug, zoek ik eerst naar gevoelige punten op zijn schedel. Over de middellijn van de schedel loopt namelijk een extra meridiaan: de Du Mai; ook veel de ‘Zee van Yang’ genoemd. De Du Mai begint tussen de anus en het staartbeentje en loopt via de wervelkolom, het achterhoofd en het voorhoofd, over het gezicht. De meridiaan eindigt binnenin de mond, op het tandvlees van de bovenkaak. Omdat deze meridiaan over de rug loopt, is deze bij uitstek geschikt om de rug te behandelen. Ik vind aardig wat gevoelige punten op zijn schedel en prik deze dan ook allemaal. Voordat we de behandeling begonnen classificeerde hij zijn pijn met het cijfer 9 (schaal 1- 10, waarbij 10 de meest vreselijke pijn is). Na het prikken van de schedel gaf hij het cijfer 5. Al 4 punten gedaald, maar dat is niet genoeg. Ik prik ook nog punten in de onderarm; punten op de meridiaan van de Long. Deze naalden zorgen voor nog meer verlichting; het cijfer is nu een 2. Lager komen we niet vandaag, dus hij rust gedurende een half uur op de tafel. Als ik alle naalden heb verwijderd, behandel ik zijn gehele rug met cupping. Dit is een behandeling met speciale olie en warmte; dit zorgt voor nog meer beweging in het pijnlijke gebied. Na zo’n anderhalf uur loopt hij weer recht – en opgelucht- de deur uit.

In de twee weken daarna zie ik hem nog vier keer terug. De pijn wordt steeds minder, evenals het aantal naalden wat ik gebruik tijdens de behandeling. Een week na de laatste behandeling krijg ik een berichtje dat zijn rug weer als nieuw voelt en dat hij weer is begonnen met sporten. Goed bezig!

Leave a comment