Skip links

Komt een man bij DokterPrik… Dermatillomanie

Komt een man bij DokterPrik…

Hij is 27 jaar en wordt geplaagd door een niet alledaags probleem; hij is een duimpulker. Dit pulken doet hij al zo’n jaar of 8 en het is ontstaan toen zijn toenmalige relatie over ging. Hij had er veel verdriet van en dit uitte zich o.a. in de obsessieve drang om aan zijn duim te pulken. Het is de duim wel aan te zien, dat er veel aan gepulkt wordt. De huid is beschadigd en zit vol met wondjes en littekens. Hij vertelt me dat hij zich schaamt voor zijn ‘lelijke’ duim. Hij wil ervan af.

De Westers medische term voor het pulken aan de huid is dermatillomanie. Het is een stoornis in de impulscontrole en wordt vaak veroorzaakt door stress. Het pulken zorgt voor een bepaalde ontspanning; hierdoor kan het dwangmatig worden. 

Een oplossing voor dit probleem ligt in de auriculotherapie; de leer van de oorschelp (de auriculo). Volgens de auriculotherapie kan alles uit het menselijk systeem gevonden worden in het oor. Hieruit volgt dat alle verstoringen van het systeem ook kunnen worden behandeld via het oor. Met een druktaster* zoek ik naar reactieve punten in zijn oor. Als eerste zoek ik het punt van zijn duim. Dit punt bevindt zich bovenin de scapha. Vervolgens ga ik op zoek naar andere reactieve punten in beide oren. Ik vind een aantal punten waaronder Shenmen (kalmeert, harmoniseert en stabiliseert), Valium (ontspant bij chronische stress en helpt loslaten), Hypothalamus (hoger controlecentrum) en Nulpunt (balanceert autonoom zenuwstelsel en verhoogt de algemene belastbaarheid ). De behandeling bestaat uit een massage met een magneetpen en/of laserlicht (driemaal gedurende 15 seconde). Als het punt daarna nog reactief is, plaats ik een magneetballetje op het punt. Deze bolletjes kunnen, in de dagen na de behandelingen, gestimuleerd worden zodat de effecten van de behandeling wat langer duren.

De eerste behandeling heeft direct resultaat. Na een week is het pulken dusdanig verminderd en heeft de huid van de duim eindelijk de mogelijkheid om te genezen. Hierna heb ik hem nog twee keer behandeld om de drang naar pulken grotendeels uit zijn systeem te elimineren. Inmiddels, zo’n twee maanden later, is zijn duim genezen en schaamt hij zich niet meer. Hij is echt superblij met het resultaat. Bijkomende bonus is dat hij zich over het algemeen sowieso een stuk rustiger voelt in zijn lijf. Maar soms, is dat stemmetje er nog… die behoefte om te pulken. Binnenkort komt hij voor nog een afspraak; nazorg.

* Een druktaster is een hulpmiddel bij het vinden van acupunctuurpunten. De druktaster is vooral handig waar het gaat om punten in de middelste en diepe weefsellagen. 

Leave a comment