Skip links

Komt een vrouw bij DokterPrik… slijmbeursontsteking heup

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze is 48 jaar en heeft al jaren last van een zeurende slijmbeursontsteking in haar rechterheup. De intensiteit van de pijn wisselt nogal, maar is altijd aanwezig. De pijn straalt ook uit naar haar rechterbil- en been. Ze is van het type ‘niet lullen maar poetsen’, dus ze doet er geen activiteit minder om. Alhoewel ze het hardlopen wel heeft moeten staken. Slapen gaat niet goed, want ze wordt in de nacht altijd wakker van de pijn.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zit het zo: Waar pijn is, is stagnatie. En in dit geval is er stagnatie in de Blaas- en Galblaasmeridiaan. Deze meridianen controleren samen het gebied rondom de heup. Ik behandel haar volgens de balansmethode van Dokter Tan. Als ik deze methode gebruik, prik ik nooit in de pijnlijke plek. Ik zoek een gebied op haar lichaam waar de pijn zich projecteert. In dit geval is dit gebied haar bovenarm aan de linkerzijde. Haar schouder representeert de pijnlijke heup; de bovenarm representeert de uitstraling naar bil en been. Ik zoek met mijn vingers naar gevoelige (ashi) punten. In ieder ashi punt plaats ik een naald. En steeds vraag ik:”Hoe is het met de pijn?” Dit is een perfecte manier om te controleren of mijn behandeling aanslaat. Al bij de eerste behandeling krijg ik haar pijn van een 8 naar een 0. 

Na de 3e behandeling laat ze me weten dat ze niet meer wakker wordt van de pijn midden in de nacht; en ze kan ook weer op haar rechterzij slapen. Na de 5e behandeling vertelt ze me dat ze weer is gaan hardlopen. Ze is nog niet pijnvrij, maar het gaat de goede kant op. 

Ze zal nog een aantal behandelingen nodig hebben om compleet pijnvrij te zijn. 

Leave a comment