Skip links

Acupunctuur bij postherpetische neuralgie

Komt een vrouw bij DokterPrik…

Ze heeft last van stekende pijnen in haar rug. De steken zijn er (gelukkig) niet altijd, maar als ze er wel zijn doen ze haar ineenkrimpen van de pijn. De pijn is alsof ze wordt gegrepen door de klauw van een roofvogel. De huisarts selde de diagnose postherpetische neuralgie en gaf haar een bepaalde pijnstiller, speciaal voor zenuwpijn. De pijnstiller is tegelijkertijd een antidepressivum en het medicijn maakt haar suf. Ze neemt het daarom alleen ’s avonds, voor het slapen gaan. Ze heeft overigens geen last van depressieve klachten.

Gordelroos

Postherpetische neuralgie kan ontstaan na een uitbraak van gordelroos. Gordelroos is een variant van het herpesvirus en openbaart zich doorgaans slechts aan een kant van het lichaam. Het virus kenmerkt zich door een bandvormige huiduitslag met pijnlijke blaasjes. De infectie verdwijnt meestal vanzelf weer, maar soms blijft de pijn. Het precieze mechanisme van het ontstaan van een postherpetische neuralgie is niet geheel duidelijk. De schade aan sensibele zenuwen na de ontstekingsreactie en veranderingen in het ruggenmerg en centrale zenuwstelsel spelen zeer waarschijnlijk een rol hierin, aldus de Westerse geneeskunde.

TCM diagnose

In de Chinese Geneeskunde wordt gordelroos ook wel omschreven als: vuurblaren, een brandende draak, slangenzweren of spinnenzweren. De vergelijking met de slang is treffend, aangezien de band met zweren vaak deze vorm heeft. De meest voorkomende plekken zijn het borstgebied, rondom de lendenen of in het gezicht. In dit geval bevindt de stekende pijn zich op de rug, op borsthoogte. Dit betekent een disbalans in de organen lever en galblaas. Er is een verschil tussen de actieve fase (toxische hitte, hitte of damp-hitte) en de vervolgfase (qi stagnatie, qi leegte of bloedstagnatie). Herpes zoster komt niet zomaar; veel genoemde oorzaken zijn stress, een verkeerd dieet en (opgekropte) emoties.

Behandeling

Wanneer er sprake is van stekende pijn op een bepaalde plek, hebben we doorgaans te maken met bloedstase. Een efficiënte manier om dit te behandelen is bloedlaten. In dit geval doe ik dat bij de pijnlijke plek. Ik maak een paar kleine prikjes en zet hier vervolgens een cup op. De cup trekt vacuüm; op deze manier wordt er bloed uit de aangedane plek getrokken. Dit kan wat pijnlijk zijn, maar het duurt slechts enkele minuten. Deze behandeling herhaal ik een aantal keren in de maanden daarna. Daarnaast zet ik ook steeds wat naalden om de lever en galblaas in balans te brengen. 

Resultaat

Langzaam maar zeker neem de pijn af in frequentie en uiteindelijk ook in heftigheid. Na 10 behandelingen is de pijn compleet verdwenen. De plekjes zijn nog wel zichtbaar op de huid, maar de bloedstagnatie is verdwenen en de client is van haar pijn af. Daarnaast zit ze beter in haar vel en voelt ze zich lichter dan voorheen.

N.B. Als je gordelroos hebt, raad ik aan om direct een afspraak te maken met een acupuncturist. Hiermee verklein je de kans op vervelende gevolgen zoals postherpetische neuralgie. 

Leave a comment