Acupunctuur bij duizeligheid
Komt een vrouw bij DokterPrik…
Ze heeft regelmatig last van duizeligheid, vooral bij het opstaan of een andere positieverandering. Daarnaast voelt ze zich regelmatig heel moe en ook wat somber.
Wat is duizeligheid?
Duizeligheid is een klacht die veel voorkomt, in verschillende variaties. Sommige mensen omschrijven het als draaierigheid en/of zweverigheid. Andere mensen hebben als bijkomend verschijnsel dat ze misselijk of angstig worden. Westers gezien worden er verschillende oorzaken aangewezen voor duizeligheid, zoals een ontstoken evenwichtsorgaan, de ziekte van Meniere of migraine. De reguliere behandeling bestaat uit medicijnen en/of oefeningen.
Soorten duizeligheid vanuit TCM oogpunt
Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde onderscheiden we vijf verschillende syndromen die duizeligheid kunnen veroorzaken. Deze syndromen kunnen we indelen in twee categorieën: exces en leegte. Duizeligheid die ontstaat vanuit exces komt door een disbalans in de lever en/of flegma in het hoofd. Flegma is een hardnekkige vorm van slijm en wordt in de Chinese geneeskunde gezien als een ziekmakende factor. De soort duizeligheid die hierbij hoort is vaak ernstig en gaat gepaard met klachten als: tinnitus, prikkelbaarheid, een zwaar gevoel in het hoofd (vanwege flegma), wazig zicht en een rood gelaat. Kortom: er is duidelijk een volte. Heel anders zijn de symptomen bij een duizeligheid die ontstaat vanuit een leegte. Er is o.a. sprake van een lichtere vorm van duizeligheid, een leeg gevoel (eventueel in de hersenen), moeheid, slaapproblemen en een slecht geheugen. De leegte kan bestaan in Qi en Bloed of in Nier Jing. Even opfrissen: Jing is de essentie, de materiële basis voor het lichaam.
Qi- en bloedleegte
De client in kwestie lijdt duidelijk aan duizeligheid van het leegte-type; in dit geval Qi- en Bloedleegte. Dit komt vaker voor bij jongere mensen, vooral bij vrouwen. Om ervoor te zorgen dat ze zich beter gaat voelen is het belangrijk om Qi en Bloed te voeden en ook de maag en de milt te versterken. De maag en de milt vormen namelijk de basis van de productie van Qi en Bloed.
Behandeling met acupunctuur
Acupunctuur is niets anders dan het reguleren van de Qi (energie). We plannen een aantal (wekelijkse) behandelingen in. Daarnaast past de client haar voedingspatroon aan. Dit betekent vooral warme, bereide voeding; hiermee voedt je de maag en de milt. Het helpt ook om veel vloeistoffen tot je te nemen, bijvoorbeeld kruidenthee (venkel, gember), soep en conjee. Het is tevens belangrijk om bloedvoedende voeding en kruiden te nemen, zoals groene bladgroenten, peulvruchten en brandnetelthee.
Het aanvullen/herstellen van een leegte duurt altijd even. De leegte is tenslotte ook niet van de ene op de andere dag ontstaan. Logisch dus dat je systeem wat tijd nodig heeft om ‘zich te vullen’. Geduld is hier dus geboden. Het goede nieuws is dat de duizeligheid na 5 weken verdwenen is. De moeheid is nog aanwezig, maar is minder zwaar dan voorheen. Dit is een goed moment om wat minder vaak te behandelen; eens in de 2/3 weken. De client is blij met het (voorlopige) resultaat, en ook met de nieuwe voedingsgewoonten. Haar ontlasting gaat makkelijker en ze slaapt ook beter. Zij blij, ik blij :).